Zanimljive činjenice o proleću

  • Post author:
  1.  Ukoliko stojite na ekvatoru prvog dana proleća videćete Sunce koje vam prolazi tačno iznad glave. Ovo  važi smo za dva dana u godini: prvi dan proleća i prvi dan jeseni
  1. Popularno prolećno ćveće pored visibaba su lale, zumbuli, narcisi, irisi, bele rade (margarete), đurđevak i ljiljani
  1. Takođe, među prve cvetove spada i maslačak. Maslačak vodi poreklo iz Azije, ali mu je dom sada ceo svet.Koristi se kao hrana i lek, a seme je izuzetno važna hrana za mnoge sitnije ptice.
  2. Životinje koje vezujemo za proleće su : bubamare, leptiri, pčele, žabe, laste, crvendaći, zečevi, jeleni, lisice, medvedi….
  3. Predeo duž Kalifornije i Oregona  između Harbor-Brukins Oregona i reke Smit koja pripada Kaliforniji se zove “Uskršnjom prestonicom sveta za ljiljane”, jer proizvodi 95% svih stabljika na svetu gajenih u saksijama za uskršnje tržište ljiljana koje predstavlja više od 11 miliona takvih sadnica svake godine.
  4. Pilići svih vrsta uče da pevaju u proleće. Na svet dolaze sa sposobnošću pevanja, ali moraju da nauče određene melodije svoje vrste. Smatra se da ih uče u prvih deset do šezdeset dana svog života, a počinju da ih pevaju tek idućeg proleća kada su starosti oko tristotine dana.
  5. 22 mart  predstavlja svetski dan šuma i oko njega se sve zemlje sveta trude da tradicionalno organizuju pošumljavanje različitim vrstama drveća.